Biechten

Komt een man bij een priester: ”Kan ik hier biechten”? Ja, indien u tot onze kerk behoort. Is dat niet het geval, dan heeft u niet voor het juiste geloof gekozen en moet u eerst toetreden tot onze kerk.

Je zal het antwoord maar krijgen. Een desillusie. Juist nu je voor jezelf helder hebt dat de biecht kan bieden wat je op dat moment het meest nodig hebt.

Ik ben als counselor nogal beeldend ingesteld. Wat ik vandaag in de spreekkamer hoor in de
teleurstelling van de weigering om te biechten roept bij mij het beeld op van een deur. Sommige deuren gaan bijna vanzelf open; anderen na langdurig bellen. Ook zijn er deuren die niet opengaan. Voor degene die tegenover me zit is er de ervaring dat alle plekken waar sprake was van hoop uitloopt op teleurstelling.

Marieke van Willigen schreef in dagblad Trouw( www.trouw.nl) het artikel: ‘Iedereen heeft baat bij een biecht en dat hoeft echt niet bij een priester’. Voor een festival zocht ze een verdiepende werkvorm die ze vorm gaf. Ze verkleedde zich voor deze gelegenheid als kardinaal om in de rol van zingevingsraadvrouw te stappen. Het bleek een schot in de roos; mensen stonden in de rij om te kunnen biechten.

Berouw, belijdenis en genoegdoening blijken de ingrediënten van de biecht te zijn, Deze werden tijdens het veertiende bijeenkomst van het Concilie van Trente in 1541 vastgesteld. De biecht kan, volgens schrijfster Marieke van Willigen, een eerste stap naar herstel zijn. Toegeven dat er iets ‘schuurt’ kan helpen in de weg naar verandering. De schrijfster vertelt in het artikel over haar aanvraag voor een persoonlijke biecht en wat er bij haar gebeurde in aanloop ernaartoe. Uit haar onderzoek (b)lijkt het belangrijk om na te denken over het voortraject, het op een rijtje zetten van de zaken waarvoor je vergeving wilt vragen, maar ook over het gewenste resultaat, zoals wat gebeurt er met me wanneer ik absolutie van mijn zonden krijgt.

Samen met de persoon die aangeeft behoefte te hebben om te biechten, gaan we op zoek naar andere mogelijkheden om te kunnen voorzien in de behoefte aan een plek om te biechten. Daarnaast onderzoeken we moeilijkheden die er te verwachten zijn zodat de spreekwoordelijk deur niet weer voor iemands neus dichtgegooid wordt.


JPS/110924