Over dit webblog

‘Praat erover’ is al bijna 40 jaar het motto van de VPSG. Als het lukt om het zwijgen over seksueel geweld te doorbreken en liefdevolle luisteraars te vinden valt er vaak een last van je af. Maar het is moeilijk om in woorden te vangewat seksueel geweld met je heeft gedaan.
Het is ook moeilijk om te leven met beelden die angst aanjagen. Maar soms lukt het om troostrijke beelden te vinden, die een nieuw uitzicht bieden: een perspectief dat kracht en moed geeft.
VPSG coördinator Gezien van der Leest, counselors Lien Daams en Joke Stapper zoeken in deze blog iedere maand naar woorden en beelden die recht doen aan de ervaringen van vrouwen en mannen die seksueel geweld is aangedaan.
Mocht je naar aanleiding van hetgeen je hier leest contact met ons willen opnemen, dan kan dat altijd. Onze contactgegevens zijn te vinden via deze pagina.

 • Geestelijke begeleiding na seksueel geweld “iedere stap telt”
  In de afgelopen maand hebben wij vanuit de VPSG op de Radboud Universiteit in Nijmegen een les verzorgd tijdens een training voor geestelijk verzorgers over geestelijke begeleiding na seksueel geweld. Deze groep geestelijk verzorgers had al veel ervaring met het werken met deze specifieke doelgroep en er werd veel gedeeld.
 • De waarde van luisteren
  De eerste gesprekken met de mensen die bij ons komen voor een luisterend oor,  kennen geen vaste structuur. Wanneer we verder in de tijd komen gebruik ik soms de waardenster, een ‘instrument’ waarmee je onderzoek doet naar existentiële waarden die belangrijk zijn in het leven van een persoon.
 • Verwond en verbonden
  Wat een passende titel dacht ik toen ik het boek zag Verwond en verbonden. Geloofsverhalen bij het herstel van trauma door Inge Boef. Vroegkinderlijk trauma, seksueel geweld verwondt onmiskenbaar en daar moet aandacht zijn. Een wond moet verbonden worden en vaak heb je daar hulp bij nodig. Vaak voel je je met je wond heel alleen staan. Verbinding maken met mensen die je serieus nemen, helpen te verbinden en veiligheid bieden is van levensbelang.
 • Vind in het labyrint antwoorden op je vragen
  Vorig jaar liep ik in mijn vakantie in Canada, tijdens een wandeling met mijn zoon in een park tegen een labyrint aan. Ik besloot van de gelegenheid gebruik te maken en vroeg zoon geduld te hebben totdat ik het labyrint doorgelopen was. Ik nam een vraag die me al langer bezighield mee op mijn tocht, en kreeg er een antwoord op.
 • Als je het kan zien kan je voorkomen dat je iemand wordt die wegkijkt.
  De documentaire Godvergeten (uitgezonden door de VRT en KRO-NCRV) was in de afgelopen weken op de Nederlandse televisie. Hierin worden slachtoffers gevolgd die seksueel misbruik hebben meegemaakt binnen de rooms Katholieke kerk en instellingen in België. De mensen in deze documentaire hebben mij enorm geraakt met hun verhalen.