Over dit webblog

‘Praat erover’ is al 38 jaar het motto van de VPSG. Als het lukt om het zwijgen over seksueel geweld te doorbreken en liefdevolle luisteraars te vinden valt er vaak een last van je af. Maar het is moeilijk om in woorden te vangewat seksueel geweld met je heeft gedaan.
Het is ook moeilijk om te leven met beelden die angst aanjagen. Maar soms lukt het om troostrijke beelden te vinden, die een nieuw uitzicht bieden: een perspectief dat kracht en moed geeft.
VPSG coördinator Gezien van der Leest, counselors Lien Daams en Joke Stapper zoeken in deze blog iedere maand naar woorden en beelden die recht doen aan de ervaringen van vrouwen en mannen die seksueel geweld is aangedaan.
Mocht je na aanleiding van hetgeen je hier leest contact met ons willen opnemen, dan kan dat altijd. Onze contactgegevens zijn te vinden via deze pagina.

  • Vind in het labyrint antwoorden op je vragen
    Vorig jaar liep ik in mijn vakantie in Canada, tijdens een wandeling met mijn zoon in een park tegen een labyrint aan. Ik besloot van de gelegenheid gebruik te maken en vroeg zoon geduld te hebben totdat ik het labyrint doorgelopen was. Ik nam een vraag die me al langer bezighield mee op mijn tocht, en kreeg er een antwoord op. In het verleden zijn overal ter wereld al labyrinten gevonden, zowel uitgehouwen in de rotsen als op muren, in kathedralen en kerken en zelfs in het veen. Het verschil tussen een doolhof of een labyrint is dat een doolhof
  • Als je het kan zien kan je voorkomen dat je iemand wordt die wegkijkt.
    De documentaire Godvergeten (uitgezonden door de VRT en KRO-NCRV) was in de afgelopen weken op de Nederlandse televisie. Hierin worden slachtoffers gevolgd die seksueel misbruik hebben meegemaakt binnen de rooms Katholieke kerk en instellingen in België. De mensen in deze documentaire hebben mij enorm geraakt met hun verhalen.
  • Zoeken naar liefde en licht
    Dagbladen hebben tegenwoordig ieder weekend een bijlage. Een mooie tegenhanger van het dagelijks nieuws dat over oorlogen en misstanden in de wereld gaat. Interviews met mensen die iets boeiends te vertellen hebben, maken deel uit van de inhoud van een dergelijke bijlage.
  • Decemberhaat
    “Wat haat ik deze tijd, wat heb ik een hekel aan deze maand”, verzucht Dorien. “Al die blije, gelukkige mensen aan de goed gedekte tafel met eten dat ik me niet kan veroorloven. Geen vuiltje aan de lucht, vrede op aarde. Het staat me zo tegen. Ik voel me zo’n loser in deze dagen. Wat heb ik gedaan dat ik dit allemaal misloop? Was het maar weer januari.”
  • Hoe help je iemand die seksueel misbruik heeft meegemaakt?
    Een vraag die me af en toe gesteld wordt is: “Wat doe jij tegenwoordig voor werk?” Mijn antwoord: ik werk met en voor mensen die seksueel misbruik hebben meegemaakt. “Oh, wat heftig!” En daar stokt het gesprek over mijn werk dan vaak.