Geestelijke begeleiding na seksueel geweld “iedere stap telt”

In de afgelopen maand hebben wij vanuit de VPSG op de Radboud Universiteit in Nijmegen een les verzorgd tijdens een training voor geestelijk verzorgers over geestelijke begeleiding na seksueel geweld.
Deze groep geestelijk verzorgers had al veel ervaring met het werken met deze specifieke doelgroep en er werd veel gedeeld.

Thema’s die aan de orde kwamen waren onder andere:
Hoe behoud jij je eigen veiligheid ook als je geraakt bent?
Hoe ziet die eigen veiligheid eruit?
Hoe blijf je bij jouw veiligheid als basis voor het hulpverleningsgesprek?
Uit welke bron put jij en vanuit welke bron kan jij delen met de hulpvrager?
Kan je mensen die seksueel geweld hebben meegemaakt herkennen?

De bijeenkomst werd gestart met een filmpje met een ervaringsverhaal van iemand die haar leven heeft opgebouwd na seksueel geweld in de kindertijd.
Het bleek voor sommige mensen in de groep een openbaring dat het leven, ook voor mensen met deze ervaringen in de kindertijd, een volledig betekenisvol leven kan zijn.
Dat ook slachtoffers na therapie en met een steunende omgeving en helpende hulpverleners volmondig kunnen zeggen gelukkig te zijn in hun leven.

Iedere stap telt, ook na seksueel geweld

Dat is wat wij ook zien in de spreekkamers.
Mensen die verschrikkingen in hun jeugd overleefd hebben en nu een volwaardig leven leiden. Waarbij voor sommigen mensen gesprekken bij de VPSG helpen als aanvullende basis voor hun hervonden of gevonden veiligheid. Vol aanwezig zijn als counselor en  “hen tot spreken horen” door te blijven luisteren waar veel andere hulpverleners, door protocollen en regels, moeten stoppen.
Dat is waar de VPSG al bijna 40 jaar goed in is.