In het kort over Stichting VPSG
Een verleden met seksueel misbruik of geweld
Heb jij seksueel misbruik meegemaakt en leef je elke dag met de gevolgen hiervan? Worstel jij met vraagstukken rondom het vormgeven van je leven? Het meemaken van seksueel geweld kan een grote invloed uitoefenen op relaties met familie, vrienden of een eventuele partner. Misschien ervaar je gevoelens van eenzaamheid, verlies, boosheid of rouw.
Praat erover
Praten over wat jou is overkomen geeft ruimte om trauma’s te verwerken. Maar hoe ga je ermee om als anderen je verhaal niet meer willen of kunnen aanhoren? Stop je met praten of vind je toch nog, soms tijdelijk mensen die steun kunnen bieden op je weg door het leven?
Zingeving
De mensen die bij ons komen zijn veelal zoekende naar de zin van hun bestaan. We helpen mensen om opnieuw betekenis te geven aan hun leven. Samen zoeken we naar betekenisvolle manieren om in verbinding met jezelf en anderen verder te gaan.
Stichting VPSG
De VPSG bestaat sinds 1985. Onze organisatie is oecumenisch van opzet en wil beschikbaar zijn voor iedereen in de samenleving. Bij de VPSG werken levensbeschouwelijke counselors die mensen begeleiden rondom zingeving na seksueel misbruik.
Het team
Lien Daams, is o.a. gediplomeerd integratief kinder- en jeugdtherapeut, systeemtherapeut en registercounselor ABvC®
Haar jarenlange ervaring in het werken met slachtoffers van seksueel geweld en (innerlijke) kinderen zet zij in bij de gesprekken in de spreekkamer, workshops en trainingen.
Gezien van der Leest, werkt sinds 2000 bij de VPSG, heeft een achtergrond in theologie en zorg. Ze is coördinator van de VPSG, waar ze zich onder andere bezighoudt met fondsenwerving, bestuurszaken, communicatie en counseling.
Joke Stapper, sinds april 2022 levensbeschouwelijk counselor bij de VPSG. Zij is gediplomeerd coach, counselor en logotherapeut. Haar specialiteit is toepassen van textielvormgeving; inzet van spellen in de hulpverlening en schrijven van levensverhalen.
Sam van Vlijmen is gediplomeerd Beeldend therapeut, ervaring in hechting en traumaproblematiek in crisisopvang. Werkzaam bij VPSG als allround medewerkster voor o.a. PR, netwerken en nieuwe projecten.
Wil je contact met ons opnemen? Klik op de pagina contact voor meer informatie.
Geschiedenis Stichting VPSG in vogelvlucht
Aan de wieg van de VPSG stond de ‘Werkgroep Vrouwenpastoraat en seksueel geweld Noord Holland’ in 1985. Aanleiding voor het ontstaan waren de verhalen van vrouwen en meisjes over seksueel geweld in Vrouw-en-Geloof gespreksgroepen en de aandacht voor de problematiek in de media.
De werkgroep wilde zorgen voor goede opvang, hulpverlening en scholing voor wie het was aangedaan en goede informatie en voorlichting ter preventie. Het taboe op het spreken over seksueel geweld in maatschappij en kerken moest doorbroken worden.
De groep bestond uit kritische en feministische vrouwen, die de ongelijke machtsverhoudingen in kerk (en samenleving) aan het licht bracht en de invloed daarvan op de geloofsontwikkeling van vrouwen bespreekbaar maakte.
De werkgroep groeide door naar een stichting en herdoopte zichzelf in 1996 met de naam Stichting V.P.S.G. Vrouwen Pastoraat Seksualiteit Geweld. Oecumenisch Centrum in Noord-Holland voor begeleiding, advies, voorlichting en scholing omtrent godsdienst en incest/seksueel geweld.
Vanaf 2003 zijn er ook mannen die gesprekken komen voeren en vanaf 2008 worden de letters VPSG niet meer uitgeschreven om de drempel voor mannelijke slachtoffers te verlagen.
Een jaar later veranderde ook de ondertitel en werd Stichting VPSG – advies en ondersteuning bij vragen rond seksueel geweld, godsdienst en zingeving.
Al die jaren zijn de twee sporen gebleven:
• ZORGEN VOOR een luisterend oor en ondersteuning voor de vrouwen en mannen die te maken kregen met seksueel geweld;
• ZORGEN DAT seksueel geweld verdwijnt door erover te praten en het taboe te doorbreken, kennis van omstanders te vermeerderen en hen handelingsperspectieven te bieden en seksueel geweld aan te klagen waar mogelijk.