Ik ga door – schrijf oefeningen na misbruik

Zoek je naar zingeving na seksueel misbruik? En vind je het fijn om schrijvenderwijs inzichten op te doen? In het door Stichting VPSG ontwikkelde werkschrift over Schaamte en Schuld vind je oefeningen, informatie, inspiratie en lege ruimte om zelf te schrijven.

Wij kunnen jou met jou een serie van zes afspraken maken om aan de hand van dit werkschrift het thema schaamte en schuld na misbruik aan te pakken. Zie hiervoor onze contactpagina en de pagina hoeveel jou dit zou kosten hier.

Op deze website geven we je alvast een aantal voorbeeldoefeningen uit het werkschrift Schaamte en Schuld en leggen we je uit hoe je aan de slag kan en hoe wij daarbij kunnen helpen.

Voorbeeldoefening 1: Je schaamte wieberen

Deze opdracht uit het werkschrift is een associatie oefening. Door deze oefening merk je op dat je schaamte bestaat uit veel verschillende betekenislaagjes en ontdek je mogelijk iets nieuws, iets wat jouw schaamte je wil zeggen.

Voorbeeldoefening 2: Een rugzak vol stenen

De verkenning in het werkschrift is op te vatten als een innerlijke pelgrimage. Traditiegetrouw nemen pelgrims een steen of stenen mee die iets symboliseren wat zwaar weegt. Die stenen laten zij vervolgens op een symbolische plek achter. Welke stenen draag jij in je rugzak? Deze oefening nodigt uit tot een ritueel om die last neer te leggen.

Aan de slag

Of je nu graag zelfstandig met het werkschrift aan de slag wilt, wilt deelnemen aan een groep of juist alleen maar op zoek bent naar een luisterend oor, je bent van harte welkom bij de VPSG. Ook professionals die op zoek zijn naar ondersteuning, advies of scholing zijn van harte welkom.

Wij zijn te bereiken via info@vpsg.nl of telefonisch op dinsdag en woensdag van 10.00 uur tot 16.00 uur op 023 532 8222. Of kijk op onze Contact pagina.