Verwond en verbonden

Verwond en verbonden

Wat een passende titel dacht ik toen ik het boek zag Verwond en verbonden. Geloofsverhalen bij het herstel van trauma door Inge Boef.

Vroegkinderlijk trauma, seksueel geweld verwondt onmiskenbaar en daar moet aandacht zijn. Een wond moet verbonden worden en vaak heb je daar hulp bij nodig. Vaak voel je je met je wond heel alleen staan. Verbinding maken met mensen die je serieus nemen, helpen te verbinden en veiligheid bieden is van levensbelang.

Naast dat belang van reisgenoten op je pad helpt het om zin-volle verhalen in je bagage mee te nemen. In dit boek werpen Bijbelverhalen een (soms nieuw) licht op je eigen verhaal en plaatsen het in een nieuw perspectief.

“Door de eeuwen heen hebben deze (bijbel)verhalen in het Jodendom en Christendom vorm gegeven aan het leven, het denken over de toekomst, het weten van je plek in het grotere geheel. Ze vormden het weefsel; dat de gemeenschap samenbond – dwars door generaties heen. De verhalen vertellen diepe waarheden die herkenbaar zijn voor álle mensen. Het zijn verhalen die schuren, die spiegelen, die vragen oproepen, verlangens ook, waarvan je dacht dat ze er niet waren. Waarvan je misschien ook wel hoopte dat ze niet gevoeld werden en onbekend voor je bleven.” (pg 12, 13)

Verwond en verbonden

Inge Boef is erg goed in het vertellen van het verhaal van de mens die verwond is en wat zij/hij tegenkomt in het leven met die wond. Door de Bijbelverhalen te bekijken met die bril ziet ze soms onverwachte dingen in het verhaal en helpt ze met die nieuwe kijk ook anders naar je eigen verhaal te kijken.

Een boek voor mensen die voort moeten met hun trauma. Ook is het een boek voor ieder die de verhalen regelmatig vertelt en met behulp van dit boek de verbinding kan leggen naar een onderwerp wat vaak onbespreekbaar blijft in geloofsgemeenschappen.

Uitgeverij boek.scout Soest, 2024