Vind in het labyrint antwoorden op je vragen

Vorig jaar liep ik in mijn vakantie in Canada, tijdens een wandeling met mijn zoon in een park tegen een labyrint aan. Ik besloot van de gelegenheid gebruik te maken en vroeg zoon geduld te hebben totdat ik het labyrint doorgelopen was. Ik nam een vraag die me al langer bezighield mee op mijn tocht, en kreeg er een antwoord op.

In het verleden zijn overal ter wereld al labyrinten gevonden, zowel uitgehouwen in de rotsen als op muren, in kathedralen en kerken en zelfs in het veen. Het verschil tussen een doolhof of een labyrint is dat een doolhof de wandelaar op een dwaalspoor brengt of een kringetje laat lopen. Een labyrint is een ingewikkeld kronkelpad waarbij men, langs allerlei omwegen naar het midden wordt gevoerd. Ook op verschillende plekken in Nederland vind je labyrinten in maisvelden of zijn ze samengesteld door de aanplant van bomen of heggetjes.

Retraitecentrum De Spil bevind zich in een bosrijke omgeving rond Hilversum. Op de voormalige plek van Casella waar eerder de zusters Augustinessen woonden is het terrein met enkele gebouwen overgenomen door retraitecentrum De Spil. De Spil is afkomstig uit de omgeving van Gorinchem; later, voordat men verhuisde naar Hilversum, vond men een plek bij landgoed Doornburgh in Maarssen. Voorwaarde voor overname van de mooie locatie op de Monnikenberg aan de Soestdijkerstraatweg in Hilversum was destijds dat de kapel dienst zou blijven doen als gebedsruimte voor vieringen en bezinning.

De volgende maand, op woensdag 15 mei is de VPSG te gast bij De Spil voor een dag rond het labyrint. Labyrintwerkster Els de Jong neemt haar gasten mee in zowel een gezamenlijke als een individuele rondgang door het labyrint, die op de Monnikenberg op een prachtig grasveld aan een water zijn plek heeft. 

Misschien vind je, net als ik een jaar eerder, antwoorden op vragen die er onder de oppervlakte van het dagelijks leven liggen. Als dat niet het geval is, kun je vast en zeker terugkijken op de ervaring van een rustige dag in de natuur, waar je mogelijk verbinding vindt met andere deelnemers, maar in het belangrijkste geval in verbinding komt met jezelf.

Informatie vind je door op onderstaande link te klikken: