Wie in het schip zit moet varen

september 2023

Op zoek naar zingevende beelden en woorden bij de verwerking van seksueel geweld. Het is niet niks! Want wat voor de één een troostvol en helpend beeld is, jaagt een ander de gordijnen in.

In gesprek met Mariska legde ik haar de Blogopdracht voor. Wat was voor jou in het contact met de VPSG een helpend woord of beeld?, vroeg ik haar. Al pratend kwamen we op het beeld van het bootje op de (levens)zee. Een beeld wat we vaker hadden gebruikt in onze gesprekken

Voor je de zee opgaat heeft je bootje soms wel enkele reparaties nodig en is het belangrijk dat je de gaten in de bodem dicht, dat je stuur functioneert en dat je zeil gerepareerd is. Vaak kan je daar wel enige deskundige hulp bij gebruiken.

Is je bootje zeewaardig dan is het op koers houden al een hele uitdaging. Dan ga je ervan uit dat je zelf het stuur stevig in handen hebt maar dat valt, met misbruik in je rugzak, soms vies tegen. Als je zo vaak machteloos stond en niets kon doen dan is het stuur in handen nemen een hele opgave. Wat hulp van een navigator die meedenkt over de route is dan meegenomen. Samen de verschillende opties bekijken en proberen te bedenken wat het effect kan zijn van de keuze, maakt het eenvoudiger. Ook het bijstellen van de route zal dikwijls nodig zijn. Meestal vaar je niet in een rechte lijn op je doel af.

En geen zee is altijd kalm. Zijn de golven rustig en heb je een lekker windje in de rug dan lijkt het allemaal vanzelf te gaan, maar steekt de wind op en zit in je ruig water dan moet je letterlijk alle zeilen bijzetten. Als je een buitenboordmotor bij kunt zetten heb je wat meer power om vooruit te komen. Vergeet niet hem aan te zetten. De storm houdt altijd een keer weer op. Dus blijf geduldig en houd vertrouwen dat het beter kan worden.

Soms is het verstandig om op een veilige plek aan te meren en rustig af te wachten tot de storm is gaan liggen. Even bijkomen van het gevecht met de golven en de boot kan helpen nieuwe energie te vinden en nieuwe koers te bepalen. Is dit nog waar je heen wilt of is een andere richting beter?

En wat als het ‘pompen of verzuipen’ wordt? Vraag (schreeuw) om hulp, er is vaak meer hulp dan je denkt en verwacht. Omstanders zien vaak niet dat je aan het verdrinken bent (‘Not Waving but Drowning’, Stevie Smith, 1957), vraag iemand je te helpen.

Mariska heeft haar bootje inmiddels aardig onder controle en het sturen en navigeren vindt ze nu leuk. Baas over je eigen boot! Slecht weer ziet ze beter aankomen en ze heeft meer zicht op haar keuzemogelijkheden en op haar hulptroepen.

Voor haar en ieder die dit leest: een goede vaart en een behouden thuiskomst.